“Alles op z’n tijd” zeggen we wel als we ergens niet aan toe zijn gekomen. Misschien zouden we dat wel wat vaker kunnen en mogen zeggen. Want hoe vaak “moeten” we van onszelf iets? Veel vaker dan we misschien denken; De was moet nog gedaan worden, de auto gepoetst, die aflevering op tv kijken, sporten, vrienden bezoeken. Allemaal activiteiten waar geen levens vanaf hangen wanneer we ze nu niet doen, maar waarvan we toch het gevoel hebben dat ze moeten en geen uitstel dulden. Dat gevoel van “moeten” geeft vaak spanning en levert onrust op. Dit kan weer tot gevolg hebben dat datgene wat leuk zou kunnen zijn, helemaal niet meer als leuk wordt ervaren. Dit speelt zowel thuis als op het werk. Ook op het werk worden we geplaagd door alle dingen die we moeten. We moeten collega’s helpen, we moeten alle mails direct beantwoorden en we moeten op elk verzoek ingaan, althans zo reageren we wel, nee zeggen is geen optie voor ons gevoel. Zou het daarom niet mooi zijn wanneer we kunnen ervaren dat inderdaad alles op z’n tijd komt en dat het dan toch goed komt?

Ik zou u willen uitnodigen een dag bewust te zijn van alle dingen die u moet, dit moeten te vervangen door mogen en het effect daarvan op u zelf waar te nemen.

Maria Douwes-Hulzebos

Voor meer rust en bewustere keuzes in je leven kan een mindfulnesstraining helpend zijn.

Kijk hier voor de data bij u in de buurt.