Mindfulnesstraining (8 weken)

Korte omschrijving van de totale training
Vaak zijn we in ons hoofd druk met dat wat er is geweest of dat wat nog komen gaat. We piekeren en malen wat af. Op die momenten gaat het huidige moment aan ons voorbij, het kost heel veel energie en het levert uiteindelijk niet veel meer op dan vermoeidheid en somberheid waar vaak nog een negatief zelfbeeld boven op komt.
Door meer bewust te zijn wat er in het huidige moment gebeurt ben je ook in staat om effectiever te reageren in de situatie, omdat je simpelweg meer opmerkt.

Tijdens deze training wordt gewerkt met praktische oefeningen, literatuur en artikelen en suggesties tot huiswerkopdrachten. Tijdens de bijeenkomsten ligt de nadruk op het aanleren van aandachtsoefeningen en inzichtmeditaties. Dit is voor de deelnemer enerzijds een manier om in het hier-en-nu te zijn en anderzijds leert de manier waarop de oefening gedaan wordt de deelnemer veel over het handelen in de dagelijkse praktijk. Na de oefeningen worden de deelnemers uitgenodigd om hun ervaringen te delen waarin iedereen vrij wordt gelaten om dit ook daadwerkelijk te doen. In elke bijeenkomst staat er een thema centraal waar de trainer kort een toelichting op geeft. De deelnemer worden uitgenodigd om dagelijks thuis te oefenen met mindfulness. Dit is wenselijk om het geleerde eigen te maken en te integreren in het dagelijkse leven. Het lesmateriaal bestaat uit een werkmap met theorie, artikelen en audiobestanden.

Leerdoel / Leerresultaat
– De deelnemer leert om met aandacht in het hier-en-nu aanwezig te zijn en te herwaarderen wat er is, zonder daarover te oordelen of het te willen veranderen.
– De deelnemer leert zijn eigen reacties op nare gevoelens en gedachten herkennen en daar anders / effectiever mee om te gaan.

Doelgroep
De mindfulnesstraining is bedoeld voor iedereen die:
– het moeilijk heeft om met stress om te gaan;
– met (veel) pijnklachten kampt en dit beter en met meer vertrouwen tegemoet wil gaan;
– hun evenwicht wil herstellen, hun zelfcontrole wil herwinnen en tot innerlijk rust wil komen;
– gemakkelijker willen ontspannen en ten volle van het leven willen genieten.

Aantal dagdelen (contacturen)
8 keer 2,5 uur.